EventsBook

Door de vallei van de Mark : Mosten - Aschputten (6,5 km)

AdresHoogeind 74b
CityHoogstraten
naarDe Mosten
ProvincieAnvers (VAN)
Datum03/04/2018
Uur14:00
CategorieEvents

Langs de Mark, ten oosten van het recreatiedomein De Mosten, vind je het natuurgebied de Aschputten. Het gebied bestaat uit droge tot vochtige graslanden, poelen, bospercelen en enkele landschapselementen. Verspreid tussen de bossen liggen er enkele weilandjes met restanten van de vroegere natuurrijkdom. Een verrassend mooie wandeling door de vallei van de Mark in de Antwerpse Kempen. Graag vooraf inschrijven via onze website. Schrijf je hier snel en eenvoudig in via onze website : https://www.effenweg.be/events/aschputten/ Afstand : 6,5 km Reliëf : Vlak Moeilijkheidsgraad : Makkelijk Vertrekpunt : Parking van “De Mosten”, Hoogeind 74B, 2321 Meer Begeleider : Karel De Block (0494/33.11.92) – [email protected] n de Aschputten zie je goed hoe de Markvallei eruit zag voor ze rechtgetrokken werd in de jaren ’70.
Het gebied ligt op een rij duinen die zich vroeger over een afstand van 2 tot 3 km uitstrekte op de flank van de vallei. De ruggen van die duinen werden de Ascputtenbergen genoemd, vandaar de naam De Aschputten. Vanaf het recreatiedomein De Mosten brengt het pad ons door de bossen tot aan de Mark, die hier nog rustig kan kronkelen. De meanders langs het wandelpad worden ook wel eens de Drie Gezusters genoemd. Het is een verwijzing naar enkele Keltische moedergodinnen. De traditie geeft ook aan dat hier ooit drie zusters verdronken zijn. Opletten dus. We vervolgen onze weg tot aan de vistrap. Het is heerlijk wandelen onderweg, in het voorjaar staan de weiden vol met Pinksterbloemen. Buizerds en Wespendieven cirkelen boven het gebied op zoek achter voedsel. Door de vele poelen is het gebied ook een paradijs voor amfibieën.
Verschillende salamanders en kikkers kan je vanop de steiger beloeren. Terwijl we terug naar het vertrekpunt wandelen door de bossen en langs serres, brengt het wandelpad ons ook door en langs het recreatiedomein De Mosten. Centraal in dit gebied ligt een grote waterpartij die ontstond na zandwinning voor de aanleg van de E19. Heel wat watervogels en zoetwatervissen vinden een geschikte woonplaats in de “put”. Het is overigens ook een heel belangrijke tussenstop voor heel wat trekkende watervogels. Nadat we het domein hebben doorkruist komen we terug aan het vertrekpunt. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd, en op tijd even gepauzeerd. Na afloop kan er, voor wie dat wenst, nog wat nagekaart worden bij een drankje in de bijhorende brasserie.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die zich even wat minder goed in hun vel voelen (burn-out,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg : www.effenweg.be/lid-worden Wenst u nog meer info? Aarzel dan niet en mail ons op [email protected] of contacteer rechtstreeks de begeleider via [email protected] of 0494 33 11 92 Openbaar vervoer Het vertrekpunt is niet bereikbaar via het openbaar vervoer.

Home Page - Privacy Sitemap Copyright © 2018 EventsBook.netPb-M